O klubu PDF El. pošta

Ne zna se tačno kada i kako je vaterpolo sport dospio u Budvu. U okviru Sportskog Društva «Mogren» koje je formirano 1930. godine osim fudbalskog kluba društvo su sačinjavali odbojkaši, stonoteniseri i vaterpolisti. Nakon rata 1946. Sportsko Društvo «Mogren» obnovilo je rad, a 03. marta 1947. u okviru društva je formirana vaterpolo selekcija. Prve zajedničke V.K. «Mogren» odigrao je na momčadskom prvenstvu N.R. Crne Gore 30. i 31. jula 1949. u Herceg Novom. Na spisku plivača i vaterpolista za 1949. godinu plivačkom savezu CG primljeni su: Rajković Gojko, Lubarda Ljubo, Mušura Tripo, Lučev Ante, Rađenović Slavomir – Bato, Jelušić Petar, Vukadinović Dušan, Bošković Đuro, Zenović Svetozar, Urban Tomislav, Zenović Milorad, Šumić Ante, Novaković Lazar, Živković Petar, Pavlović Jovan, Bošković Nikola, Banović Petar, Knezović Milorad, Rađenović Ljubo, Rajković Mirko, Trifunović Miloš, Trifunović Mitar, Aleksić Jovo, Pašel Ante, Markišić Natalija, Rađenović Marija, Crevar Vidica, Deloik Jasna, Deloik Sonja, Nadilo Marija, Urban Zdenka i Žunjić Vjera.
V.K. «Mogren» je na tom prvenstvu pobjedio je «Arsenal» iz Tivta (6:0) i izgubio od «Jadrana» iz Herceg Novi takođe sa (6:0) i tako je osvojio drugo mjesto sa dva boda.

Od 29.-30. jula 1950. Budva je bila domaćin Republičkog prvenstva i pobjedama nad «Arsenalom» iz Tivta i «Primorcem» iz Kotora i porazom od «Jadrana» iz Herceg Novog Budvani su ponovili uspjeh iz predhodne godine i sa četiri boda bili drugi.

U Herceg Novom je 29. i 30. avgusta 1951. odigrano sledeće prvenstvo na kome je «Jadran» ponovo prvi, a «Budva» pobjedom nad «Arsenalom» (4:2) i «Primorcem» (5:3) druga. «Jadran» je kao ekipa Prvog Razreda na ovom prvenstvu učestvovao van konkurencije pa je «Mogren» tako osvojio prvenstvo N.R. Crne Gore i izborio pravo učešća na troboju prvaka Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Turnir je održan 12.-14. septembra 1951. naši vaterpolisti su pobjedili domaćina ekipu «Sava» iz Brčkog (6:2) kao i prvaka Makedonije «Ohridske Branove» (13:0) i stekli pravo igranja u višem rangu. Nije im smetalo ni to što su prvi put igrali u slatkoj vodi jer su utakmice odigrane na plivalištu na rijeci Savi. Druga liga nažalost nije formirana pa je takmičenje i 1952. nastavljeno u Republičkoj ligi.

Ovoga puta ponovo poraz od «Jadrana», nerješeno sa «Primorcem» (3:3), ali pobjeda nad «Neptunom» iz Tivta (6:0) ponovo donosi drugo mjesto. 25. januara 1953. godine plivači i vaterpolisti istupaju iz SD «Mogren» i formiraju Plivački klub «Budva». Za prvog predsjednika izabran je Đuro Radović, za sekretara Nikša Fabris, a za stručnog referenta Marinko Dragičević. 1954. i 55. «Budva» je osvojila treće mjesto na prvenstvima u Kotoru, a 1956. ponovo dobila organizaciju i to ovaj put uz učešće sedam ekipa. Pobijeđene su ekipe «Rivijere» (3:1), «Neptuna» (11:1), «Gusara» (6:1), «Primorja» (3:2) i «Mladosti» (11:1), ali poslije poraza od «Primorca» (7:6) osvojeno je drugo mjesto. 1957, 58, 59, i 60. osvajana su treća mjesta, a 1963. ponovo je «Budva» bila prva i stekla pravo učešća na kvalifikacijama za drugu ligu. Turnir je održan u Šibeniku 24. i 25. avgusta 1963. godine. Porazom od «Kikinde», pobjedom nad «Ohridskim Branovima» i nerješenim rezultatom protiv domaćina »Šibenika» osvojeno je treće mjesto, ali ne i plasman u viši rang. Poslije ovog neuspjeha vaterpolo u Budvi stagnira, tako da je tek 1977. godine «Budva» bez poraza u kvalifikacijama protiv «Zelenike» i «Tivta» na dva kvalifikaciona turnira obezbjeđuje plasman u Crnogorsku ligu. Već 1978. godine uspijeva da osvoji prvenstvo Crne Gore, ali u kvalifikacijama za Drugu ligu 27. avgusta u Dubrovniku «Vela Luka» je bolja (7:6). Sledeće 1979. «Budva» je ponovo najbolja u Crnoj Gori sa osam pobjeda, jednim nerješenim rezultatom i samo jednim porazom iz 10 utakmica. Na kvalifikacijama u Herceg Novom 26. avgusta protiv «Farosa» (Hvar) došlo je više od 1.000 navijača iz Budve i uz njihovu podršku «Budva» je pobijedila sa 12:10 i tako postigla, do tada, najveći uspjeh u istoriji kluba. U toku meča su igrali: Vukčević, Lalošević (3), Kotarac (1), Janović (1), Trifunović (2), Mušura (3), Vuković, Pjerotić, Jovanović, Rađenović (2), Tanović i Liješević. Prve godine (1980.) u saveznom rangu ekipa je osvojila dobro četvrto mjesto, a 1981. drugo, 1982. malo lošiji plasman i peto mjesto i tako uglavnom sredina tabele do 1987. kada «Budva» osvaja prvo mjesto i tromeč za ulazak u prvu ligu u Zagrebu, nažalost, završava neuspjehom. Bolji su bili «Crvena zvezda» iz Beograda i «Primorje» iz Rijeke tako da ovaj prvi pokušaj ulaska u Prvu ligu nije uspio. 1988. formirana je Prva «B» liga i naš klub je osvajanjem drugog mjesta u Drugoj ligi – jug automatski postao prvoligaš. Bio je to najveći klubski uspjeh u istoriji budvanskog ekipnog sporta. Ovaj plasman su ostvarili Bak, Trifunović, Kotarac, Mušura, Samarđić, Uljarević, Duletić, Adžić, Uskoković, Jovanović, Đuričković, Vujević, Tanović, Popović i Rađenović, a trener je bio Miroslav Rađenović.

1989. «Budva» je kao domaćin sve utakmice igrala u Kotoru, ali je tim ovaj put sa trenerom Tomom Lazovićem završio takmičenje na trećem mjestu iza «Medvešćaka» iz Zagreba i «Triglava» iz Kranja.

1990.godine «Budva» je druga u Prvoj «B» ligi, ali u utakmicama plej-aut-a «Crvena zvezda» je bolja, tako da ni ovaj put nije ostvaren plasman u Prvu «A» ligu. 1991. godine «Budva» osvaja drugo mjesto, ali na turniru u Kruševcu ne uspijeva da se plasira. Ovog puta bolji je bio «Student» iz Beograda. Sledeće 1992. godine četvrto mjesto je bilo dovoljno za plasman u Prvu «A» ligu jer je došlo do reorganizacije takmičenja. Ovaj plasman su ostvarili: Popović, Vico, Kovačević, Vujević, Stanišić, Bojić, Baštrica, Mitrović, Đurović, Lalošević, Strugar, Perović i Nikčević. Treneri su bili Uljarević i Gopčević. Već prve godine osvojeno je odlično peto mjesto, i to pod novim imenom «Budvanska rivijera». To je obezbijedilo plasman u Mediteranski kup, ali klub nije učestvovao zbog sankcija.

Naredna 1994. godina je najbolja u istoriji budvanskog sporta (prva titula prvaka države koji je neki od budvanskih klubova osvojio). Tim je pojačan sa reprezentativcima Aleksandrom Šoštarom, Igorom Milanovićem i Goranom Rađenovićem. Osvojeno je drugo mjesto u prvenstvu i dobra pozicija za play-off. U prvom duelu savladan je «Jadran» (Herceg Novi) i to 28:12 i 18:14. U drugom kolu eliminisana je «Crvena zvezda» (dotadašnji prvak sa sedam reprezentativaca) u 4 utakmice (10:8, 11:16, 10:9 i 13:12 u odlučujućoj utakmici u Beogradu). U finalu je «Budvanska rivijera» igrala sa «Partizanom» u odnosu na kojeg je imala bod prednosti iz ligaškog dijela. (iz utakmice u Beogradu 11:11), tako da je poslije pobjede «Partizana» u Beogradu 18:17 i revanša u Budvi 11:9 igran meč u Beogradu i pobjeda «Partizana» 14:12. Meč odluke je odigran u Budvi 24. septembra 1994. godine pred 3.500 gledalaca i završen trijumfom domaćeg tima 12:11 i prvom titulom šampiona u našem najtrofejnijem sportu. Ovu istorijsku utakmicu su odigrali Budvani u sastavu: Šoštar, Vico (1), Kovačević (1), Vujević (2), Milanović (4), Drašković (1), Herodek (1), Nikčević, Đurović, Krivokapić, Stanišić, Rađenović (2) i Želalić. Trener je bio Zoran Gopčević, a ovaj tim proglaše za najbolji u Crnoj Gori.

1995. godine osvojeno je drugo mjesto u prvenstvu i finale kupa (porazi od «Partizana» 10:7 i 15:12) ali kako je «Partizan» osvojio i Prvenstvo i Kup «Budvanska rivijera» je stekla pravo igranja u Kupu evropskih kupova. To je bio debi u Evropi, jer kao prvak «Budvanska rivijera» nije učestvovala u kupu šampiona zbog sankcija. U Grčkoj je održan turnir na kome su pobjeđeni ukrajinski «Sevastopolj» (11:6) i izraelski «Hapoel» (16:6), ali potom su uslijedili porazi od «Rome» (13:12) i domaćina «Patre» (6:4).

Te godine «Budvanskoj rivijeri» ide odlično u prvenstvu i osvaja prvo mjesto nakon ligaškog dijela, ali u finalu play-offa u dvije utakmice bolji je «Bečej» (10:7 i 11:8), ali kako je «Bečej» već osvojio Kup, «Budvanska rivijera» stiče pravo igranja u Kupu kupova. Klub je bio domaćin prvog turnira održanog 17.11.-01.12.1997. u Kotoru. «Budvanska rivijera» je bila bolja od svih učesnika, a protivnici su bili «Klagenfurt» (Austrija) 19:3, «Rote Erde» (Njemačka) 15:6, «Nica» (Francuska) 8:5 i «Peskara» (Italija) 7:5. U četvrtfinalu je protivnik bio «Spartakus» iz Volgograda sa šest ruskih reprezentativaca. 26.01.98. u Kotoru je ostvarena pobjeda od 8:4, tako da je i pored poraza u Rusiji (7:4) ostvaren prolaz u polufinale. Usledili su porazi u Kotoru 5:4 i neriješeno u Atini sa «Vuljagmenijem» koji je na kraju i osvojio Kup pobjednika kupova i u finalu pobijedio «Romu». Ostaje zabilježeno da je ovo bio najveći uspjeh u istoriji kluba i grada Budve u domaćem prvenstvu. Ponovo poraz u finalu od «Bečeja» 13:10 i osvojeno drugo mjesto. U Kupu pobjeda nad «Bečejom» u prvoj utakmici (12:6) nije bila dovoljna da se osvoji Kup. «Bečej» je pobijedio u revanšu 15:6 i tako osvojio duplu krunu. Ponovo je obezbijeđeno učešće u Kupu pobjednika evropskih kupova. Budvani su na turniru u Barseloni pobijedili francuski «Loto» (14:4) i ukrajinski «Dinamo» (12:7), a izgubili od domaće «Katalunje» (7:6). U četvrtfinalu Kupa porazi od «Ferencvaroša» (Mađarska) 9:6 u gostima i 7:6 u Kotoru. U finalu Kupa 1998/99 ponovo poraz u finalu od «Bečeja» i osvajanje četvrtog mjesta u prvenstvu Jugoslavije. U Kupu kupova poraz od «Florencije» (Italija) 6:6 u Kotoru i 11:6 u revanšu. 1999/2000 «Budvanska rivijera» osvaja šesto mjesto u SRJ, a 2000/01 sedmo, ali i plasman među četiri ekipe u Kupu SRJ. Osvojen je i međunarodni novogodišnji turnir u Anziu (Italija). Valja napomenuti da je te godine u timu bilo samo par starijih igrača (Nikčević, Subotić, Saša Tičić, Damjanović) tako da je uspjeh ove maltene juniorske ekipe bio iznad svih očekivanja.

Naredne godine «Budvanska rivijera» je peta i ponovo učestvuje u Evro-kupovima, ovog puta LEN-kupu. Od 22.10.-24.10.2001. na turniru u Moskvi poraženi od «CSKA» 7:6 i «Canstata» iz Njemačke 5:4.

2001/02 ponovo peto mjesto u prvenstvu i učešće u LEN-kupu. U Odenzeu u Danskoj postignut je uspjeh i prolaz u četvrtfinale. Pobijeđeni su «Salgetroš» iz Portugala (22:4) i «Odenze» (Danska) 9:5, ali i poraz od «Mornara» iz Splita (10:5). U četvrtfinalu «Jadran» iz Splita je bio bolji u prvoj utakmici 25.11.2002. (8:1) u Splitu, a u revanšu u Kotoru 02.12.2002. častan oproštaj od Evrope i pobjeda od 6:5. te godine u domaćem prvenstvu osvojeno je šesto mjesto, kao i naredne godine (2003/04), ali zbog nedostatka materijalnih sredstava klub nije učestvovao u Mediteranskom kupu, već je ustupio mjesto.

U sezoni 2004/2005 ekipa je izborila plasman u Mediteranski kup, ali ponovo zbog nedostatka sredstava nije učestvovala u ovom evropskom takmičenju.

U sezoni 2005/2006 „Budvanska rivijera“ je u regularnom dijelu prvenstva osvojila 4-to mjesto, da bi se nakon pobjede u četvrtfinalu Play-off-a protiv „Crvene zvezde“ plasirala u polufinale državnog prvenstva gdje je u dvije utakmice bila lošija od „Jadrana“ iz Herceg Novog koji je prvenstvo i osvojio. Četvrto mjesto garantuje učešće u LEN-kupu od 18.10. do 21.10.2006. godine.

Budvanska rivijera je na ovom turniru pobjedila Chaniu (Grčka) 9:8, Izmir (Turska) 24:2, Mančester (Engleska) 17:2 i Barendrecht (Holandija) 14:7. Jedini poraz vaterpolisti Budvanske rivijere pretrpjeli su od domaće ekipe Szegeda (Mađarska) 8:12.

Za drugi krug takmičenja LEN OFFICE je ukazao povjerenje Budvi i dodjelio joj organiyaciju takmičenja. Na turniru koji se igrao od 02.11. do 05.11.2006. godine Budvanska rivijera je osvojila prvo mjesto pobjedama protiv: Iličhevetsa – Mariopolja (Ukrajna) 8:3, Aix Les Bains (Francuska) 18:7 i SC Horgens (Švajcarska) 16:4.

U osmini finala žrijeb nije bio naklonjen našem klubu jer je za protivnika dodjeljen višestruki evropski prvak njemački Spandau 04. U prvom duelu kao domaćini (02.12.2006.) budvani su imali visoko vođstvo od 9:3, ali su uporni njemci ipak uspeli da smanje na za njih podnošljivih 12:10. U revanšu u Berlinu (16.12.2006.) u vrlo dobroj uzakmici, sa puno rezultatskih preokreta i stalnog vođstva (2:0, 6:3, 8:7...) domaćin je ipak 9 sekundi prije kraja golom sa igračem više došao do pobjede od 14:13. Međutim to nije bilo dovoljno za plasman među osam najboljih.

Sledeći protivnik Budvanske rivijere je određen na izvlačenju u Rimu. To je bio Sacil NLB Nervi – Đenova, ekipu koju trenira bivši igrač i trener Budvanske rivijere Goran Rađenović. U prvoj utakmici budvani dolaze do povoljnog rezultata (10 : 10)i u revanšu bez većih problema prolaze u polufinale LEN kupa (11 : 9). U polufinalu i pored odlične igre u oba susreta ipak dolazi do pada koncentracije i nedostatka međunarodnog iskustva, tako da u finale prolazi ekopa iz Hrvatske - Šibenik. (12 :11 i 12 :12)

Što se tiče domaćih takmičenja PVK Budvanska rivijera dolazi do finala nacionalnog kupa gde je poražena od ekipe Jadrana iz Herceg Novog. U prvenstvu Crne Gore, budvani zauzimaju treće mjesto u ligaškom dijelu, a u razigravanju bivaju eliminisani od ekipe Primorca iz Kotora. Na kraju sezonu završavaju kao trećeplasirani. Time su ponovo izborili učešće na međunarodnoj sceni (LEN kup).

I u sezoni 2007/08 V.K.“Budvanska rivijera“ je nastupala u LEN Kupu. Konkurencija je ove godine bila izuzetno jaka, ali pojačani budvanski tim je očekivao najmanje da ponovi prošlogodišnji uspjeh, odnosno polufinale. Na uvodnom turniru u Njemačkom Esslingenu, pored Stuttgarta,( 12.10-14.10.2007) Budvani su bez problema savladali sve protivnike i to : „Frem“-Odenze ( DEN ) 19 – 4 , „Barendrecht“-Rotterdam ( HOL ) 15 – 5 i na kraju domaći SVV Esslingen 20 – 9. Najbolji strijelci su bili kapiten Veljko Uskoković sa 14 i Filip Trajković sa 13 golova. Budva je bila domaćin II turnira od 26.10-28.10.2007 i to je bio prvi LEN turnir koji smo organizovali u svom bazenu.Učestvovali su još Španska Terrassa ( pobjeda „Budvanske rivijere“ od 14 – 8), zatim Grčki Vouliagmeni koji je pobjeđen sa 14 – 4 ( stari dužnik Budve iz 1996 godine kada je u dva susreta tadašnjeg Kupa Kupova u polufinalu 5 – 5 i 4 – 5 u revanšu obezbijedili finale, a zatim i osvojili Kup) i Austrijski „Tirol“ iz Innsbrucka ( za koji nastupa Budvanin Tomo Niklanović ) rezultatom 23 – 2. Ponovo su najbolji strijelci bili Trajković sa 7 i Uskoković sa 15 golova. Na žrijebanju u Budimpešti je određen sledeći protivnik, Ruska ekipa CSK Vmf iz Moskve. I u osmini finala dvije ubjedljive pobjede Budvana, u prvom meču u Budvi 14 – 5, a u revanšu u Moskvi ( 6.12.2007 ) rezultat je bio 11 – 4. Žrijeb je bio istog dana u Atini i za protivnika je određen možda i najveći favorit LEN Kupa Italijanska „Savona“. Na čelu ekipe je već 25 godina trener Mistrangelo a od igrača trenutno jedan od najboljih napadača Španac Perrone, zatim Amerikanac Varalas, Australijanac Whalan, kao i Italijanski reprezentativci Rizzo, Mistrangelo, Fiorentini ...
Prva utakmica je odigrana u Imperiji ( Italija) i pored stalnog vođstva ali uz mnogo sudijske nepravde ( isključenja 15 – 8 i dva peterca ) susret je zavšio povoljno 11 – 11, što je davalo nadu za prolaz poslije revanša. U Budvi je pred oko 1200 navijača 19.01.2008 odigrana jedna od najboljih utakmica viđenih na budvanskom plivalištu. Poslije velike borbe u bazenu ali i u taktičkim zamislima Mistranđela i Đuha pobijedila je domaća ekipa rezultatom 7 – 6 i plasirala se u polufinale. Italijani predvođeni Peroneom ( 4 gola) su ostali da sjede na ivici bazena dobrih pola sata nevjerujući da je “Budvanska rivijera“ zaustavila njihov pohod ka evropskom vrhu. U polufinale su se plasirali još „Šturm“ (RUS), „Terrassa“ (ESP) i „Eger“ (HUN), a žrijebom u Moskvi je odlučeno da polufinalni parovi budu „Šturm“ - „Terrassa“ i „Budvanska rivijera“- “Eger“. U prvoj utakmici u Budvi, 09.02.2008, „Brendon Eger“ je nastupio sa jednim od najboljih Mađarskih trenera Gerendašom i sa 5 reprezentativaca ( Biroš, Seči, Kiš, Varga i Binder). Igralo se gol za gol do samog kraja ( 3:3,2:2,1:1 i 3:3 ). Budvani su u zadnjoj četvrtini imali prednost od 2 gola , 8 : 6 , a zatim i neiskorišćeni peterac kapitena Uskokovića kod rezultata 8 : 7, da bi potom u poslednjem minutu, kod vođstva „Egera“ 9 : 8 , Nenad Milanović izjednačio za konačnih 9 : 9. U revanšu 15.03.2008. "Eger" pobjeđuje sa 11:8, a utakmicu je okarakterisala nemila scena gdje budvani ostaju bez Kana koj je zadobio teške povrede nosa, a posebno oka koje je ostalo trajno oštećeno.
U Kupu CG „Budvanska rivijera“ je počela odlično. Pobijedjen je „Jadran“ u Herceg – Novom i „Primorac“ u Kotoru, identičnim rezultatom 7 : 5. Poslije pobjede Novljana u Kotoru nad „Primorcerm“ i neriješenog ishoda u H.Novom bilo je izvjesno finale između Budvana i „Jadrana“. U prvom finalnom meču u Budvi slavio je Jadran ( Budva nastupala bez povrijedjenih Trajkovića, Vukića, Nikolića i Milera) rezultatom 9 : 6. U revanšu u Herceg – Novom malo je nedostajalo da se Kup preseli u Budvu, jer je ekipa iz Budve u nekoliko navrata imala četiri gola razlike, da bi na kraju meč završio 9 : 7 za „Budvansku rivijeru“, što nije bilo dovoljno za osvajanje Kupa, zbog poraza od tri gola razlike u prvom meču.
I u prvenstvu Crne Gore, silovit start Budvana. Pobijeđen je „Jadran“ u Herceg – Novom rezultatom 8 : 4, a najbolju partiju od dolaska u Budvu pružio je Denis Šefik.

Zatim su uslijedile utakmice sa Primorcem kući 8-8 i pobjeda u duelu sa Jadranom 9-7. U Kotoru je Primorac bio bolji 7-5. U Super ligu su ova tri tima ušla sa velikim izgledima Primorca da odbrani titulu, jer je zahvaljujući pobjedama protiv Jadrana (i u Kotoru i u Herceg – Novom ), protiv Budvanske Rivijere u Kotoru i remijem u Budvi, krenuo sa 10 bodova. Budvanska Rivijera je krenula sa 8 bodova, a Jadran sa svega 1 bodom. Poslije tri kola tri pobjede Jadrana ( obije sa Primorcem i u Herceg- Novom protiv Budve ) i tako je Jadran došao do 10 bodova i eventualnom pobjedom u Budvi obezbijedio sebi titulu. I Budvani su imali svoju računicu i nisu dozvolili nikakvo iznenađenje na svom bazenu. Pobjedom i sa tri nova boda došlo se do 11 bodova i nadomak titule. U poslednjoj utakmici u Kotoru, Budvi je bio dovoljan i remi za slavlje a Kotoranima neophodna pobjeda. U vrlo neizvjesnoj utakmici, pred prepunim tribinama ( oko 2.500 gledalaca ) i uz bodrenje navijača oba tima, igralo se dosta nervozno i sa puno grešaka jer je ulog bio veliki. Budvanska Rivijera je tokom utakmice vodila i sa po dva gola razlike, kapiten Uskoković nije iskoristio peterac u poslednjoj četvrtini kod rezultata 4-3 u korist Budve, da bi na kraju, u poslednjem minutu Primorac uspio da povede prvi put na utakmici ( golom Paskovića ) i tako rezultatom 5 – 4 trijumfuje i odbrani titulu prvaka Crne Gore.

 

Kotakt

VK BUDVA Budva, Crna Gora

e-mail: office@vkbudva.com
tel.: +38233452043
mob.: +38268445507

Javni poziv

Javni poziv za prikupljanje ponuda radi davanjau zakup lokacija na k.p. 1271/39 KO Budva

PREUZETI MATERIJAL

Javni poziv za prikupljanje ponuda radi davanjau zakup lokacija na 3054/3 KO Budva

PREUZETI MATERIJAL